11 Nisan 2016 Pazartesi

Oyuncak Müzesi

Oyuncak Müzesi Hakkında Kısa Bilgi

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi veya İzmir Oyuncak Müzesi, Konak Belediyesi tarafından işletilen bir butik müze'dir.

Dünya'da ki oyuncak müzeleri de Almanya Nuremberg, İngiltere'de Londra, Fransa'da Poissy, İtalya'da Milano, Japonya'da ve ABD'de Washington gibi örnekleri olan oyuncak müzesi, Türkiye'de ilk kez 1990'da arkeolog Musa Baran'ın açtığı İzmir Bademler Köyü Çocuk Oyunları ve Oyuncakları Müzesi ve 20 Nisan 1990 yılında Prof. Dr. Bekir Onur'un Ankara Üniversitesi bünyesinde açtığı Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi'nden sonra, İstanbul'da şair ve yazar Sunay Akın tarafından 2005 yılında açıldı. Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi kendi alanında üçüncü örneği oluşturmakta olup, İzmirli seramik sanatçısı Ümran Baradan'ın dünyanın çeşitli ülkelerinden topladığı oyuncaklara, Sunay Akın'ın da katkıları ve çeşitli kişilerin bağışlarının eklenmesiyle gerçekleştirildi.





Müze kapsamında, Karagöz Hacıvat Gölge Oyunu, Masal Saati, Müzede sergi gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca müze içinde "oyuncak ve hediyelik eşya dükkanı" adı altında bir satış reyonu da bulunmaktadır.

17 OCak 2010 tarihinde açılan müze binası da  İzmir belediyesine Ümran Baradan tarafından bağışlanmıştır. Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesinin bahçesinde ise Şirinler, Tom ve Jerry, Mickey Mouse, Tweety, Buggs Bunny, Keloğlan, Pinokyo ile Nasrettin Hoca gibi kurgusal kahramanların heykelleri sergileniyor.


Nasıl gidilir?

Oyunca Müzesine gitmek istiyorsanız metroyla konağa inin ve varyanta doğru çıkın yürüme mesafesi en fazla 5 dakika yürümüş olacaksınız. Araba ile gidecekseniz müzenin önüne park edebilirsiniz çok büyük olmasa da park yerleri var.



















Oyuncakların Çocuklar Üzerinde Etkisi 


Eğitici oyuncaklar eğlenceli oldukları kadar çocukların kendilerini ve çevrelerini tanımalarına da yardımcı olmaktadır. Bu oyuncaklar çocukların yaşlarına ve becerilerine uygun olarak seçildiklerinde çocukların gelişimleri üzerindeki etkileri de net bir biçimde görülmektedir

Duygusal Gelişime Etkisi:

Oyuncaklar çocuklarda duygusal gelişimi olumlu bir şekilde desteklemektedir. Doğumdan itibaren çocuklar etrafındakileri gözlemlemeye ve etrafındakilerle ilişki kurmaya başlarlar. Yaşları büyüdükçe öncelikle yakın çevreleriyle kurmuş oldukları ilişkiler zincirinin genişleyerek çevrelerindeki diğer kişileri de kapsamaya başlaması beklenir. İlişkileri kurma ve ilerletme becerisi, karmaşık yargılarda bulunabilme yetisi (doğru ile yanlışı ayırt edebilme) gibi beceriler grup oyunları, oyuncak bebekler gibi oyuncaklarla gelişir. Duygusal gelişime etki eden oyuncaklar sayesinde çocuklar arzularını, istediklerini ortaya koyarlar ve korkuları ile kötü deneyimlerinin üstesinden gelebilirler. Oyunla birlikte çocuğun çevresi üzerindeki etkinliği ve farkındalığı artar. Çocuk oyun oynarken kendisini güvende hissettiğinde olumlu duygusal gelişimine de katkısı olmaktadır. Ayrıca, çocuğun oyunlarına ebeveynleri de dahil olduğunda bu eğitici oyuncaklar çocuk ve ebeveyn arasında güçlü bağlar oluşmasına yardımcı olurlar.

Zihinsel Gelişime Etkisi:

Lego ve bloklar gibi oyuncakların çocukların zihinsel gelişimleri açısından olumlu etkileri vardır. Bir çocuk blokları kullanarak bir kule yapmaya çalıştığında ve bunu yıktığında, bu oyundan öte bir deneyim yaratmaktadır. Bu şekilde çocukların zihinsel gelişimleri ve kavrama becerileri de etkilenmektedir. Bloklarla ya da legolar gibi zihinsel gelişime etki eden oyuncaklarla oynayan çocuklarda problem çözme becerilerinde, neden-sonuç ilişkilerini anlamada gelişim gözlemlenmektedir. Çocuklar bir oyuncakla oynadıklarında yaptıkları bir hareketin sonucunun ne olduğunu da görebilmekte böylece neden-sonuç ilişkisine ulaşabilmektedirler. Neden-sonuç ilişkisi ortaya koyan oyuncaklar çocuğunuzun çevresine karşı bir kontrol duygusu geliştirmesine ve kendilerine karşı farkındalıklarının artmasına yardımcı olur. Çocuklar aynı zamanda oyuncaklar aracılığıyla renkleri, şekilleri ve sayıları da öğrenebiliriler. Dikkat mekanizmalarıyla birlikte hafızalarının da geliştiği görüşür. Kitaplar, yapbozlar, bloklar, halkalar ve farklı renk ve şekillerdeki oyuncaklar çocuklarda zihinsel aktiviteyi canlandırmaktadır.



Fiziksel Gelişime Etkisi:

Fiziksel ve motor gelişim çocukların ulaşmayı, emeklemeyi, tırmanmayı ve dengede durmayı öğrenmeleriyle gelişir. İnce motor gelişim ise küçük oyuncakların tutulmasıyla gelişir. İnce motor gelişimi küçük kasların koordinasyonunu içermektedir (eldeki, ayaktaki, bilekteki kaslar vb…) İnce motor becerileri ellerdeki kasların kullanımını ve dikkat için de göz kaslarının kullanımını gerektirir. Aktivite masaları, yürüteçler, bloklar, legolar, atma ve çekme gerektiren oyuncaklar motor gelişimini destekler. Çocuk yaşamının ilk senesinde hareketlerini daha koordineli hale getirerek basit bir takım hareketleri sonucunda neler yapabileceğinin farkına varır. Seneler geçtikçe bu hareketler daha karmaşık hale gelir ve çocukların oyunları boyunca bedenlerini kullanmalarını gerektirir. Örneğin çocuğunuza oyuncak olarak blokları verdiğinizde onları önüne yığarak onlarla ne yapması gerektiğini düşünür ve onları parmaklarıyla tutar. Blokları düşürmeden üst üste kurmaya ya da onları kullanarak bazı şekiller yapmaya çalışır. Tüm bu çabaları motor gelişime olumlu etki etmektedir.

Bir sonra ki yazım olan  Konak'a bağlı semtler'i okumanızı öneriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder